Behoud van werk door scholing

Van de 7,4 miljoen personen met betaald werk in 2008 hadden er 520 duizend geen werk meer in 2009. Verlies van werk komt minder vaak voor onder personen die in 2008 naast hun werk scholing volgden. Zo was maar 4,5 procent van de werkzame personen die in 2008 scholing volgden in 2009 hun baan kwijt. Van de werkzame personen die helemaal geen scholing volgden, was dit 7,5 procent. Vooral degenen die in 2008 scholing volgden om bij te blijven hebben in 2009 nog werk. Van hen was nog geen 3 procent een jaar later de baan kwijt.

Minder baanverlies als baas scholing betaalt

Van de werkzame personen die op kosten van de baas scholing volgden, zat ongeveer 3 procent zonder werk een jaar later, tegenover ruim 9 procent bij opleidingen die zelf zijn bekostigd.

Waarschijnlijk speelt het bedrijf waar men werkzaam is hierin een belangrijke rol. Zo hebben onder andere bedrijven die er financieel goed voor staan meer mogelijkheden om te investeren in hun personeel. Deze bedrijven zullen een jaar later nog steeds bestaan en vooral scholing bieden aan werknemers die ze willen behouden. Andersom geldt dat financieel minder gezonde bedrijven weinig kunnen investeren in hun personeel. Deze personen lopen vanwege het bedrijf waar ze werken een groter risico om een jaar later zonder werk te zitten.

Bron: CBS
Datum: 12 augustus 2010