Crisis is hét moment om te investeren in opleidingen

Een van de eerste dingen waarop bezuinigd wordt in slechtere tijden, is het trainingsbudget. Uit recent onderzoek van de Cranfield School of Management blijkt echter – paradoxaal genoeg – dat organisaties juist nu zouden moeten investeren in opleidingen.

De onderzoekers concluderen dat organisaties die in hun personeel investeren over het algemeen meer kosten besparen, gemotiveerde medewerkers en minder personeelsverloop hebben.

Bijna acht van de tien ondervraagde opleidingsmanagers zeggen er meer heil in te zien hun bestaande personeel op te leiden dan extern te gaan werven. Meer dan vier van de tien vinden dat geld uitgeven aan hun bestaande medewerkers meer oplevert dan snijden in de kosten: het verhoogt immers de motivatie en leidt daarmee dus tot minder verloop. De meest succesvolle ondernemingen blijken allemaal een formeel trainingsbeleid te voeren om hun medewerkers continu te ontwikkelen; minder succesvolle ondernemingen biedt trainingen vaker op ad hoc basis aan.

Dr Emma Parry, senior onderzoeker van de Cranfield School of Management: “Natuurlijk lijkt het logisch dat het opleidingsbudget als eerste sneuvelt in een recessive, maar uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat het ontwikkelen van bestaande medewerkers een hele effectievere methode is om de benodigde vaardigheden in huis te halen en tegelijkertijd geld te besparen dat anders uitgegeven moet worden aan het werven van extern talent.”

Bron: Managers Online
Datum: 6 november 2008