Internationale cursus secretaressen in Zwolle

Er komt hoogstwaarschijnlijk een deeltijdopleiding voor internationaal secretaresse in Zwolle. Uniek, want er bestaat nog geen dergelijke opleiding in Nederland.

De opleiding wordt aangeboden door Randstad en opleidingsinstituut Schoevers. Of de opleiding er ook daadwerkelijk komt, hangt af van het aantal aanmeldingen. ‘We weten dat de belangstelling heel groot is, maar we kunnen nog niets met zekerheid zeggen’, aldus mevrouw Van ’t Klooster, directeur van Schoevers. ‘Bij twaalf aanmeldingen gaan we de opleiding aanbieden in Zwolle. Ja, dat gaat heel waarschijnlijk wel lukken.’

Bedrijven in Nederland, en zo ook in Zwolle, internationaliseren: ze doen meer zaken met klanten en leveranciers in het buitenland. Secretaresses gaan mee in dat proces. Ze ontvangen buitenlandse gasten, boeken zakenreizen en onderhouden contacten met het buitenland. Dat is waarin internationale secretaressen zich onderscheiden van hun ‘normale’ vakgenoten.
Uit een onderzoek, dat is uitgevoerd door Randstad Secretarieel, Schoevers en de Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen, is gebleken dat ongeveer tweederde van de internationale secretaresses meer specifieke kennis en vaardigheden op willen doen om mee te kunnen in het proces van internationalisering.

De opleiding richt zich niet alleen op harde kennis zoals talen, computerbeheersing en zakelijke correspondentie. Er wordt extra aandacht besteed aan omgangsvormen en ook cultuur en religie komen aan bod. De opleiding duurt negen maanden en zal, als deze doorgaat, beginnen in september.

Bron: De Stentor
Datum: 21 april 2006