Miljoenen beschikbaar voor opleidingen in de horeca

De Stichting Opleidingsfonds Groothandel (SOG) heeft miljoenen euro beschikbaar voor opleidingen in de horeca. Voor de periode 2007 tot 2013 is een budget van 380 miljoen euro gereserveerd. Ondernemingen die hun personeel opleiden kunnen 30% tot 40% van de kosten via SOG terugkrijgen.

Het budget voor SOG wordt geleverd vanuit Brussel. Het doel van SOG is de positie van werknemers op de arbeidsmarkt verbeteren. De criteria om in aanmerking te komen voor subsidie zijn vrij soepel. Een standaardopleiding voor de horeca komt in aanmerking, en bij interne opleidingen toetst SOG of er sprake is van een civiel effect. Dat houdt in dat de werknemer de opgedane vaardigheden ook kan inzetten bij een andere organisatie. De meeste ondernemingen zijn bekend met SOG. Momenteel lopen er 25 megaprojecten waar onder meer hotelketens bij betrokken zijn.

Ook individuele ondernemers kunnen een aanvraag voor subsidie indienen. De website www.sog.nl beschikt over een lijst met erkende opleidingen. De cursus `sociale hygiëne` komt op de lijst voor. Elk horecabedrijf moet beschikken over iemand met dat certificaat. Het niveau van de vermelde opleidingen gaat tot mbo 4.

Bron: ProfNews.nl
Datum: 9 april 2010