Ontslagangst stimuleert populariteit opleidingen

De meeste werknemers zijn best tevreden met hun baan. Maar tegelijkertijd zijn meer mensen dan ooit bang om die kwijt te raken. Om die reden blijven opleidingen en cursussen razend populair. Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor, zo meldt Volkskrantbanen.nl.

Vijf procent van de ondervraagden ervaart ‘grote’ angst dat zijn baan op het spel staat. Zeventien procent acht die kans fifty-fifty. Het merendeel van de werknemers dat vreest op straat gezet te worden, verwacht wel snel een nieuwe werkgever te vinden (78 procent). Anderen stappen zelfs vrijwillig op: 64 procent zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Al met al is de werknemer tevreden. Eén op de vijf medewerkers is zelfs ‘heel’ tevreden. Deze tevredenheid is veelal gebaseerd op een goede werksfeer en prettige werkomstandigheden.

Doorgroeien
54 procent van de werknemers volgde het afgelopen jaar een opleiding. De werkgever betaalt negen van de tien cursussen. Werknemers hebben meer dan voorheen interesse om te groeien en volgen daarom graag een training of opleiding. Wel zijn ze minder bereid er eigen (vrije) tijd in te steken én vinden ze de keuze die de werkgever biedt vaak te beperkt. Randstad denkt overigens dat de huidige economische omstandigheden er toe zullen leiden dat werkgevers eerder bezuinigen op opleidingen dan er in te investeren.

Bron: Managers Online
Datum: 5 december 2008