Ook hbo-studenten economie rekenen slecht

Niet alleen pabo-studenten hebben moeite met rekenen. Ruim negentig procent van de 1200 eerstejaars economie en management van de Hogeschool Utrecht zakte voor een ‘instaptoets’ rekenen. Studenten bedrijfseconomie zijn volgens hogeschoolblad Trajectum nog de minst slechte rekenaars met achttien procent geslaagden. Bij commerciële economie en management, economie & recht haalde maar zes procent van de eerstejaars de instaptoets.

Collegebanken Hardcore rekenwerk
Het niveau van de toets is – net als bij de pabo – gebaseerd op dat van de twintig procent beste rekenaars van de basisschoolleerlingen in groep acht. Volgens de woordvoerder van de Hogeschool Utrecht bevat de toets bij economie meer ‘hardcore’ rekenwerk. ‘Vermenigvuldig 45878 met 7805’, ‘deel 23 door 1,4’ en: ‘zoek de grootste gemene deler van 39, 52 en 65’, zijn voorbeelden van de dertig sommen die de studenten moesten oplossen.

Uitslag

De hogeschool is geschrokken van de uitkomsten. De woordvoerder benadrukt dat het een nulmeting betrof en dat de studenten een facultatief bijspijkerprogramma krijgen. In januari volgt een herkansing. ‘Halen ze die ook niet, dan moeten ze zich ernstig afvragen of ze wel de juiste opleiding hebben gekozen.’ Maar anders dan bij de pabo krijgen ze om die reden geen bindend negatief studieadvies. De HBO-raad doet momenteel een groot onderzoek naar de taal- en rekenvaardigheden van vijfduizend eerstejaars van zes verschillende hbo-studies, waaronder commerciële economie. De uitslag wordt na de jaarwisseling verwacht.

Bron: Hoger Onderwijs Persbureau
Datum: 24 november 2007