Zes miljoen euro voor onderzoeksscholen

DEN HAAG – De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) begint met een subsidieregeling voor onderzoeksscholen. Voor het programma heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de komende jaren 6 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Onderzoeksscholen, opleidingsinstituten voor wetenschappers, kunnen met het geld in één keer vier promovendi tegelijk aanstellen. Zowel scholen van één universiteit als interuniversitaire onderzoeksscholen kunnen geld uit het programma ontvangen. Colleges van besturen van universiteiten kunnen elk maximaal drie aanvragen voor een subsidie indienen. Bij ten minste een daarvan moet het om een aanvraag voor een interuniversitaire school gaan. NWO wil zeker drie interuniversitaire scholen geld geven, omdat ze die zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de Nederlandse wetenschap vindt.

Maximaal zeven onderzoeksscholen krijgen een subsidie uit de pot van 6 miljoen. Elk krijgt ongeveer 800.000 euro.

Minister Ronald Plasterk vindt dat de opleiding tot onderzoeker in Nederland beter kan zijn. Een aankomende promovendus zou de gelegenheid moeten krijgen meerdere onderzoekers van dichtbij mee te maken, een begeleider te kiezen en zijn eigen onderzoeksvoorstel te schrijven. Uitmuntende onderzoekers die studenten en promovendi zeer goed begeleiden, moeten talent uit binnen- en buitenland aantrekken.

Bron: De Telegraaf
Datum: 26 november 2008